Fahd
Nickname: fahd
Registered: Dec, 2002
Problem opening multiple workbooks in a single java program using ExcelAcce
Posted: Dec 2, 2002 12:58 AM
Advertisement
I am using ExcelAccessor to open multiple workbooks in a single java program. Now whether i open the same excel file with different ExcelWorkbook objects or different files, it gives a null pointer exception when i set the worksheet of a range (range.setWorksheetName(sheet[0]) the second time. The first iteration runs fine and writes the data i want in the excel sheet but on the second iteration of the loop the same code gives a null pointer exception. The code is given below, a prompt reply would be greatly appreciated. The code is a mess....sorry about it but in desperation i have tried everything but nothing has so far worked. package excelaccessor; import com.ibm.excelaccessor.ExcelWorkbook; import com.ibm.excelaccessor.ExcelRange; import java.util.Vector; import com.ibm.excelaccessor.ExcelFormat; import com.ibm.excelaccessor.ExcelFormatModel; public class test implements com.ibm.excelaccessor.event.ExcelRangeListener, com.ibm.excelaccessor.event.ExcelWorkbookListener, com.ibm.excelaccessor.event.FetchArgumentsListener, com.ibm.excelaccessor.event.FileSavingListener { private java.util.Vector datavector = null; private String[] worksheets = null; public test() { try { System.out.println("const start"); System.out.println("const end"); } catch (java.lang.Throwable ivjExc) { handleException(ivjExc); } } public static void main(String []args) { for(int i=1; i<=5; i++) { test demo = new test(); demo.driver(i); } } public void driver(int i) { try { ExcelWorkbook ivjExcelWorkbook1 = null; ExcelRange ivjExcelRange1 = null; ExcelRange range = null; ExcelRange loopRange = null; ExcelRange innerLoopRange = null; //////////// ivjExcelRange1 = new ExcelRange(); range = new ExcelRange(); innerLoopRange = new ExcelRange(); System.out.println("new workbook"); ivjExcelWorkbook1 = new ExcelWorkbook(); ivjExcelWorkbook1.newWorkbook(); ivjExcelWorkbook1.setReadOnly(false); // System.out.println("name = c:\\FeatureAndOptions.xls"); ivjExcelWorkbook1.setWorkbookName("c:\\FeatureAndOptions.xls"); ivjExcelRange1.addExcelRangeListener(this); range.addExcelRangeListener(this); ivjExcelWorkbook1.addExcelWorkbookListener(this); ivjExcelRange1.setXlWorkbook(ivjExcelWorkbook1); range.setXlWorkbook(ivjExcelWorkbook1); ///////////// System.out.println("driver start"); if(ivjExcelWorkbook1 == null) { System.out.println("workbook is null"); } else { System.out.println("work book name = " + ivjExcelWorkbook1.getWorkbookName()); System.out.println("in else"); ivjExcelWorkbook1.openWorkbook(); if(ivjExcelWorkbook1.isOpened()) System.out.println("workbooks open"); else { System.out.println("in inner esle"); ivjExcelWorkbook1.newWorkbook(); ivjExcelWorkbook1.setReadOnly(false); // System.out.println("name = c:\\FeatureAndOptions.xls"); ivjExcelWorkbook1.setWorkbookName("c:\\FeatureAndOptions.xls"); ivjExcelWorkbook1.addExcelWorkbookListener(this); ivjExcelWorkbook1.openWorkbook(); } worksheets = ivjExcelWorkbook1.getWorksheets(); System.out.println("sheet name = " + worksheets[0]); ivjExcelRange1.setWorksheetName(worksheets[0]); range.setWorksheetName(worksheets[0]); ivjExcelRange1.setRangeName("E19:E22"); ivjExcelRange1.initRange(); /*range.setRangeName("J8:J13"); range.initRange();*/ ExcelFormatModel model = new ExcelFormatModel(); model.setRowCount(4); model.setColumnCount(1); model.initialize(); ExcelFormat format = new ExcelFormat(); format.setSize(8); format.setBold(true); ExcelFormat plainFormat = new ExcelFormat(); plainFormat.setSize(8); model.addExcelFormat(0,0,format); model.addExcelFormat(1,0,plainFormat); model.addExcelFormat(2,0,format); model.addExcelFormat(3,0,format); System.out.println("1"); ivjExcelRange1.setExcelFormatModel(model); ivjExcelRange1.saveExcelFormatModel(); System.out.println("2"); Vector value = new Vector(); value.add("fahd1"); value.add("sasf"); value.add("tkjhk"); value.add("fourth"); System.out.println("3"); ivjExcelRange1.setValue(value); System.out.println("4"); ivjExcelRange1.removeExcelRangeListener(this); range.removeExcelRangeListener(this); ivjExcelWorkbook1.removeExcelWorkbookListener(this); System.out.println("5"); ivjExcelWorkbook1.setSaveOnClose(true); System.out.println("6"); ivjExcelWorkbook1.closeWorkbook(); System.out.println("7"); ivjExcelWorkbook1.closeExcelApplication(); // ivjExcelWorkbook1 = null; // ivjExcelWorkbook1.finalize(); System.out.println("driver end"); } } catch(java.lang.Throwable ex) { ex.printStackTrace(System.out); } } public void fetchArgumentsCalled(com.ibm.excelaccessor.event.FetchArgumentsEvent arg1) { System.out.println("in fetchArgumentsCalled"); /*if ((arg1.getSource() == ivjExcelRange1) ) { try { ivjExcelRange1.setAutoCreateSheet(false); if (worksheets != null) { if (worksheets.length >= 1) ivjExcelRange1.setWorksheetName(worksheets[0]); } ivjExcelRange1.setRangeName(""); } catch (java.lang.Throwable ivjExc) { handleException(ivjExc); } }*/ } public void filledModel(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelFormatEvent arg1) { System.out.println("filled model"); } public void fillExcelFormatModel(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelFormatEvent arg1) { System.out.println("fillExcelFormatModel"); } public void savedModel(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelFormatEvent arg1) { System.out.println("saved model"); } public void saveExcelFormatModel(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelFormatEvent arg1) { System.out.println("saveExcelFormatModel"); } public void rangeInitialized(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelRangeEvent arg1) { try { System.out.println("in rangeInitialized"); /*datavector = ivjExcelRange1.getValue(); String cellValue = null; if (datavector != null) { for (int i = 0; i < datavector.size(); i++) { for (int j = 0; j < ((java.util.Vector)(datavector.elementAt(i))).size(); j++) { cellValue = "cell:("+String.valueOf(i+1)+":"+String.valueOf(j+1)+")"; ((java.util.Vector)(datavector.elementAt(i))).setElementAt(cellValue,j); } } } ivjExcelRange1.setValue(datavector);*/ } catch (java.lang.Throwable ivjExc) { handleException(ivjExc); } } public void rangeUninitialized(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelRangeEvent arg1) { System.out.println("in rangeuninitialized"); } public void savingFile(com.ibm.excelaccessor.event.FileSavingEvent arg1) { System.out.println("in savingfile"); /* if ((arg1.getSource() == ivjExcelWorkbook1) ) { try { ivjExcelWorkbook1.setSaveOnClose(true); } catch (java.lang.Throwable ivjExc) { handleException(ivjExc); } }*/ } public void workbookClosed(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelWorkbookEvent arg1) { System.out.println("in workbookclosed"); } public void workbookOpened(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelWorkbookEvent arg1) { System.out.println("in workbookOpened"); /* if (arg1.getSource() == ivjExcelWorkbook1) { worksheets = ivjExcelWorkbook1.getWorksheets(); System.out.println("Worksheets:"); for (int j = 0; j < worksheets.length; j++) System.out.println("\t"+worksheets[j]); }*/ } public void workbookStructureUnprotected(com.ibm.excelaccessor.event.ExcelWorkbookEvent arg1) { System.out.println("in workbookstructunprotected"); } /////////////////////////////////////////////// /////////////////////////////////////////////////////////// // Do the error handling code here ! // private void handleException(java.lang.Throwable exception) { System.out.println("--------- UNCAUGHT EXCEPTION ---------"); exception.printStackTrace(System.out); } }